Skip to Content

Mobiel Internet Italië met UMTS HSDPA en VoIP

Kernwoorden: Beperking hoge kosten gebruik mobiel Internet en telefoon in Italië; Verbetering bereik en ontvangst mobiele telefoons in het buitenland.

Introductie

Er zijn mensen die denken dat Italië achtergesteld is met de Internet en telecommunicatie voorzieningen. Niets van dit alles. Mobiel Internet (met gebruik van HSDPA, UMTS), mobiele telefonie, ADSL en meer zijn ruimschoots voorhanden. Omdat Italië toch een stukje groter is dan Nederland kan het zijn dat in minder druk bevolkte delen (en daar zijn er best veel van) nagenoeg geen infrastructuur met hogere snelheden aanwezig is. Met name als men gebruik maakt van de standaard consumenten apparatuur.

PS: Consumenten apparatuur is erop gericht u gratis verslaafd te maken en vervolgens maximaal financieel uit te knijpen bij het gebruik (van telefoon en Internet). Dit wordt o.a. gedaan door een zeer ondoorzichtige tariefstructuur te gebruiken. Dit concept wordt op grote schaal toegepast.

Hoge kosten bij gebruik eigen mobiele telefoon in Italië

Neem je jouw eigen mobiele telefoon uit Nederland mee en gebruik je ook Internet, ga er dan maar van uit dat je hoge kosten zult gaan maken voor het bellen en Internetten in Italië. De roaming kosten zijn behoorlijk hoog. Internationale providers bieden vaak een vakantiepakket met een vaste prijs per dag. Dat is leuk maar hoe zit dat dan op plekken waar deze provider geen dekking heeft? Persoonlijk heb ik deze aanbieding nog niet getest. Maar onderstaande berekening geeft een indicatie van de verschillen in kosten als je niet exact weet hoe de kostenstructuur in elkaar zit.

Een weekpas met 100 MB kost 15 euro bij T-mobile (augustus 2012). Vergelijk dit met een aanbieding in Italië (voor één maand) met 10.000 MB. Kosten hiervoor zijn 25 euro. Het rekensommetje: 1.500 euro (bij T-mobile voor 10GB) versus 25 euro (bij een aanbieding in Italië). 

Uw investering in een slimme configuratie (circa 495 euro) is snel terugverdiend.

Mobiel Internet in Italië

Wil je mobiel Internet in Italië, dan kun je het beste gebruik maken van een aanbieding. Er zijn diverse mobiele operators in Italië (WIND, TIM, Vodafone, Tre). Koop bijvoorbeeld een SIM van TIM met 5 GB data (verbruik in één maand). Je kunt met deze kaart ook bellen en SMS'en.

Geavanceerde mogelijkheden (VoIP, WiFi, DECT, mobiele telefoon)

Snel Internet: Inmiddels is een configuratie getest waarbij redelijk snel Internet (HSDPA / UMTS) gerealiseerd is met een 3G Router (geen huis tuin en keuken ding) voorzien van een externe antenne. Hierop is snel Internet mogelijk (download 1,2 Mbps en upload 350 kbps). Dit kan mogelijk nog worden verhoogd door een betere antenne te plaatsen en deze nog hoger op het dak te plaatsen.

WiFi: De 3G router geeft op het dak een goed WiFi bereik op een terrein van circa 8.000 m2; Omdat de router op het dak is geplaats is in het huis een maximaal signaal aanwezig. In Italië wordt in het buitengebied weinig gebruik gemaakt van gewapend beton dat het signaal aanzienlijk dempt.

VoIP: Om de kosten van het bellen met het buitenland  (voornamelijk Nederland) te beperken is een VoIP aansluiting gemaakt. De VoIP verbinding is gekoppeld aan een DECT basisstation en een DECT draadloze handset. 

Door de VoIP configuratie te koppelen aan een Nederlands telefoonnummer bent u gewoon in Italië bereikbaar tegen lokale kosten (voor de Nederlandse bellers).

Mobiel Italiaans telefoonnummer met bereik: Op een aantal plekken is het bereik met een normale mobiele telefoon problematich (zeker in huis). Je moet dan buiten gaan staan op een bepaalde plek en gebruik maken van de beste provider voor dat gebied. Dit probleem is opgelost met de door ons opgezette configuratie.

Een Italiaans mobiel telefoonnummer is gekoppeld aan de 3G router. Omdat deze router gekoppeld is aan een DECT omgeving kunnen deze gesprekken op de handset worden ontvangen. Grote voordeel is dat gebruik wordt gemaakt van de betere ontvangst via de externe buitenantenne en men geen last heeft van straling (van het mobiele toestel).

Indicatie verbruik dataverkeer bij gebruik van VoIP

Omdat gebruik wordt gemaakt van een databundel is het belangrijk om te weten hoeveel data er wordt verbruikt met het bellen via een VoIP verbinding. Bij testen (10 augustus 2012) met bellen via VoIP wordt circa 900 KB per minuut verbruikt. Dit is symmetrisch (up en down). De upload snelheid is dus belangrijk.

Met een bundel van 5GB kun je dus  ruim 5.000 minuten bellen (ruim 83 uur) tegen lokaal Nederlands tarief.

De kwaliteit van de telefoonverbinding is volgens de ontvangers (in Nederland) alsof je naast mij staat en kraakhelder. Zonder ruis, jitter,echo e.d. Dit zijn vaak de bekende problemen bij VoIP.

Indicatie van de kosten

Een speciale router, buitenantenne en een VoIP / DECT unit met handset (uitbreidbaar) kost circa 495 euro.

Toepassingen

Bovenstaande configuratie is bijzonder handig voor mensen met een tweede huis in Italië, eigenaren van een camping, zakenmensen of voor mensen die langere tijd in gebieden zijn waar geen goede telecommunicatie / datacommunicatie voorzieningen aanwezig zijn. Met het gebruik van deze mobiele Internet configuratie heb je dus alles alsof je gewoon in Nederland zit.

Andere toepassingen zijn bewaking op afstand (o.a. video, toegangscontrole, temperatuur, water, luchtvochtigheid), doorsturen van alarmering, enz.

Meer weten, neem contact met ons op.