Skip to Content

HDClone review

HDClone is een disk cloning tool. Er zijn er vele op de markt die disken kunnen klonen. Het bijzondere is dat HDClone een 1:1 kopie kan maken op een laag niveau. Het geeft professionals de mogelijkheid om een echte kloon te maken van een disk en het origineel in tact te laten. Op de kloon kunnen dan recovery werkzaamheden uitgevoerd worden.

Functionaliteit:

  1. Backup
  2. Kopie
  3. Disaster recovery / herstel
  4. Migratie

Er is een gratis versie beschikbaar waarmee men kan testen of alles werkt. De laatste versie van HDClone is 4.1 en biedt:

  1. Disk -> Disk
  2. Partitie -> Disk
  3. Disk -> Image file
  4. Partitie -> Image file

De kopie disken kunnen worden gemount als virtuele drive waarbij direct kan worden gekeken in de image.HDClone heeft een groot aantal features. Voor een volledig overzicht wordt verwezen naar de website: http://www.miray.de/products/sat.hdclone.html#versions

Testen

Uitvoering: Backup volledige schijf naar image file en restore naar andere disk.

De test wordt uitgevoerd met de bootable CD.

Een test met een 80GB disk (effectief 6 GByte gevuld) met een kopie naar een USB schijf (versie 2.0) duurt ongeveer 5 minuten. Het terugzetten op een andere schijf (ook 80GB) duurt ook 5 minuten.

Conclusie

HDClone biedt goede en degelijke kloon functionaliteit. Een groot deel van de functionaliteit kan men ook vinden in andere tools soms geheel gratis. Men kan de software gebruiken op een onbeperkt aantal systemen. HDClone is ook beschikbaar in een gratis versie (Free Edition)

De verschillende technieken zoals backup, replicatie, cloning, imaging, live imaging, conversie naar virutele disken enz komen erg dicht bij elkaar. Voor grotere organisaties komt het feitelijk uit op: Welke is het meest betrouwbaar en heeft de beste prijs?

Bij de concurrenten van HDClone kunnen met name de licenties (licentiestructuur) voor servers en deployment behoorlijk oplopen. HDClone heeft een vaste prijs voor een onbeperkt aantal te clonen systemen.